Droga Krzyżowa

czyli posługi Liturgicznej Służby Ołtarza

Re: Droga Krzyżowa

Postprzez tomuuu » 10-03-2010, 07:53

Podtrzymuję to, co napisałem.

Oczekuję dokładnego dokumentu, jak wyżej.

To, że na tym forum panuje dość dziwny zwyczaj pisania, co ślina na język przyniesie - co, widzę, udzieliło się Leszkowi - nie oznacza, że mi się to podoba i to akceptuję, w stosunku do siebie czy kogokolwiek.

Skoro nazwałeś, Leszku, coś herezją - podaj dowód na to, że praktyka jest nieprzepisowa, albo odwołaj.
Mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy (św. Jan Kasjan)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - http://niedowiarstwomoje.blogspot.com

Gorąco proszę o modlitwę o siłę do nauki przed egzaminem 25.09.2010...
Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Miejscowość: Trójmiasto

Postprzez sztolfik » 10-03-2010, 22:58

Nie zalecam ciągnięcia nadal OT, bo to bez sensu. Jako chrześcijanie nie możemy się kłócić.

Do Leszka: Stwierdzam tylko fakt, że nie mam z niczym problemów, jednakowoż Twoja postawa jak moderatora jest dla mnie anty przykładem! Tego nie będę ukrywał, bo pisanie przez moderatora wszystkiego, co przychodzi na myśl (a pod żadnym pozorem nie wnosi nic do tematu) jest chyba jakimś nadużyciem. Ilość postów nie świadczy o kompetencjach, a odpisanie w każdym temacie byle czego nie czyni nas fajnymi. Zwracam uwagę, że zawsze staram się pisać na temat i zgodnie z regulaminem. Skoro nie mam nic konkretnego i przydatnego do napisania - nie piszę. Przemyśl sobie pewne sprawy... Skoro nie tylko ja tak sądzę, a też tomuuu...
Image
Awatar użytkownika
sztolfik
marynarz

Miejscowość: Przemyśl

Postprzez Leszek » 10-03-2010, 23:58

Ktoś kiedyś próbował już zaprowadzić tu forum policyjne. Ja jednak jestem zdania, że (w rozsądnych granicach) można sobie zażartować, napisać coś w luźnym związku z tematem z przymrużeniem oka itd. Chcąc nie chcąc, tak jest prawda, że każde forum żyje offtopami. (Zobacz, w jakich warunkach pojawiają się najciekawsze dyskusje, najbardziej emocjonujące itd. :P) A moderacja ma je trzymać w ryzach.
sztolfik napisał(a):Tego nie będę ukrywał, bo pisanie przez moderatora wszystkiego, co przychodzi na myśl (a pod żadnym pozorem nie wnosi nic do tematu) jest chyba jakimś nadużyciem.
sztolfik napisał(a):tomuuu
Akurat sobie dobry autorytet wybrałeś. :D (I to, myślę, akurat większość potwierdzi, zwłaszcza trochę starszych użytkowników).

sztolfik napisał(a):Jako chrześcijanie nie możemy się kłócić.
Niby dlaczego nie?

Edit: Do Tomka: Clara non sunt interpretanda.
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Skargi proszę przesyłać do /dev/null.
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Miejscowość: Wrocław/Racibórz

Postprzez tomas » 11-03-2010, 07:17

Nie umiecie czytać między wierszami... Co diecezja, to herezja było wymyślonym ciągiem dalszym powiedzenia Co kraj, to obyczaj. Nawet mi do głowy nie przyszło, że Leszek moze uznawac przedstawiony sposob odprawiania DK za heretycki - wydaje mi sie, ze chodzilo o to, ze wszedzie jest innaczej. kwesti nabijania postow w tym offowym poscie przyzwoitosc nie pozwala mi komentowac
"patrze w lustro, szukając resztek uczuć w twarzy mej..."

----

"ale jedno wiem po latach, prawdę musisz znać i Ty, zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy"
Awatar użytkownika
tomas
starszy bosmanmat

Miejscowość: Piotrków Trybunalski

Postprzez tomuuu » 11-03-2010, 08:38

Na niniejszym forum bardzo nierozważnie używa się sformułowań typu herezja itp.

Na skutek takiej, a nie innej wypowiedzi Leszka odnośnie opisanej przeze mnie praktyki prowadzenia drogi krzyżowej przez świeckiego - spowodowało, że oczekiwałem i nadal oczekuję udowodnienia tego, co mi zarzucił (bo nie traktuję tego jako żart) lub przeprosin i odwołania tego, co napisał. Udowodnić nic nie udowodni, bo praktyka przeze mnie opisana nigdzie nie jest zakazana. Zatem oczekuję odwołania i przeprosin.

tomas napisał(a): Nie umiecie czytać między wierszami...

Nie. Mam serdecznie dość tego, co i jak tu i ówdzie wypisuje ostatnimi czasy Leszek (forma i treść - off-topy, nic nie wnoszące posty).

Ja wiem, że każdy zaraz powie "odzywa się ten, co najwięcej postów ma". Nie wiem, czy najwięcej, i nie obchodzi mnie to, ile postów mam. Piszę tam, gdzie mam coś do dodania, a nie żeby napisać cokolwiek.
Mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy (św. Jan Kasjan)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - http://niedowiarstwomoje.blogspot.com

Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Postprzez miki » 11-03-2010, 10:08

Tomku, a czy gdyby ktoś napisał "baba z wozu - koniom lżej" to chciałbyś udowodnienia od fizyków, że tak na prawdę jest? "Co diecezja, to herezja" to znane mi jeszcze z forum liturgicznego powiedzonko. I nikt, nigdy się do tego nie przyczepił.

Ale ad rem Drogi Krzyżowej: gdzie mogę znaleść nowe stacje dodane przez Benedykta XVI (albo jeszcze Jana Pawła II), które są rozważane w Koloseum i rozważania do nich?
http://www.caeremonialeromanum.com/ - Liturgia Papieska, blog Bartłomieja Krzycha.
Awatar użytkownika
miki
starszy mat

Postprzez Methodius » 11-03-2010, 15:12

Ale flejm. Ogarnijcie się.
Wolność prawdziwa, to wolność od błędu i niepewności... - sanctus Thomas Aquinas
Awatar użytkownika
Methodius
mat

Miejscowość: Ostrowiec Św.

Postprzez Leszek » 11-03-2010, 15:27

Napisałem już wszystko na ten temat:
Leszek napisał(a):Clara non sunt interpretanda.
Tomek Ci to wyłożył na przykładach - owszem, nie zamierzam Ci tłumaczyć, dlaczego nieszczęścia chodzą parami, albo przedstawiać dowodów naukowych na to, że biednemu zawsze wiatr w oczy.
Po prostu jak się chce uderzyć psa, kij zawsze się znajdzie. (Uwaga: to też jest przysłowie, nie insynuacja, że znęcasz się nad zwierzętami.)

tomuuu napisał(a):Mam serdecznie dość tego, co i jak tu i ówdzie wypisuje ostatnimi czasy Leszek
Zauważyliśmy.
Miałem to napisać na forum internum, ale jestem ostatnio ciągle atakowany publicznie.
Swego czasu uważałem, że dobrze jest, jeśli w moderacji panuje swego rodzaju pluralizm. Jeśli jednak oznacza to otwartą wojnę domową, to jest to bez sensu i rozwala wizerunek oraz funkcjonowanie całego forum.
Kiedy Damian poprosił mnie o moderowanie Barki, wszyscy wiedzieli doskonale, jakie mam poglądy i w jaki sposób je wyrażam; nie zmieniło się to znacząco od tamtego czasu. Zgodziłem się, ale obawiałem się takiej właśnie sytuacji, którą mamy wątpliwą przyjemność obserwować.
Albo więc ktoś tu się właśnie "ogarnie", albo Pawcio będzie musiał zdecydować, który z nas ma odejść. Podejrzewam, że w takim wypadku padłoby na mnie; proszę bardzo, nie cierpię na przyrost tyłka do stołka.

In Christo.

PS.
tomuuu napisał(a):co mi zarzucił
A co takiego niby? Bo to jakaś nowość dla mnie.
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Skargi proszę przesyłać do /dev/null.
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Miejscowość: Wrocław/Racibórz

Postprzez tomuuu » 12-03-2010, 09:07

Leszku - chyba dość wyraźnie, nie raz, napisałem, o co mi chodzi: skoro na tym forum powszechne jest wyzywanie inaczej myślących niż kilka osób od heretyków - to Twoje sformułowanie "co diecezja, to herezja" odnośnie opisanej przeze mnie (i absolutnie nie sprzecznej z żadnymi przepisami) praktyki prowadzenia drogi krzyżowej przez świeckich, potraktowałem jako zarzut herezji w stosunku do tej praktyki.

I odwołania tego - bo jest nieprawdziwe - oczekuję.

Jaśniej nie umiem.

Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Postprzez tomas » 12-03-2010, 19:32

tomuuu napisał(a):skoro na tym forum powszechne jest wyzywanie inaczej myślących niż kilka osób od heretyków
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomuuu napisał(a):I odwołania tego - bo jest nieprawdziwe - oczekuję.
To przysłowie było! Nie ma co odwoływać, najwyżej przeprosić za niestosowne użycie zwrotu?

miki napisał(a):gdzie mogę znaleść nowe stacje dodane przez Benedykta XVI (albo jeszcze Jana Pawła II),
że co :?: :?:
"patrze w lustro, szukając resztek uczuć w twarzy mej..."

----

"ale jedno wiem po latach, prawdę musisz znać i Ty, zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy"
Awatar użytkownika
tomas
starszy bosmanmat

Miejscowość: Piotrków Trybunalski

Postprzez MrBeen » 13-03-2010, 00:58

tomas napisał(a):
miki napisał(a):gdzie mogę znaleść nowe stacje dodane przez Benedykta XVI (albo jeszcze Jana Pawła II),
że co :?: :?:

Nie słyszałeś??

Stacja XXXIX Pan Jezus idzie do wojska. Spiew: "Przyjedź mamo na przysięgę" :wink:
...Jezeli chcesz mnie nasladowac, to wez swoj krzyz na kazdy dzien...
Awatar użytkownika
MrBeen
mat

Miejscowość: Hull

Postprzez sztolfik » 13-03-2010, 16:08

miki napisał:
gdzie mogę znaleść nowe stacje dodane przez Benedykta XVI (albo jeszcze Jana Pawła II), które są rozważane w Koloseum i rozważania do nich?

Myślę, że poszukujesz tego: http://www.isidorus.net/show/modlitewnik,90,Droga_Krzyzowa_w_Koloseum_z_Ojcem_Swietym_Benedyktem_XVI&jezyk=PL

I piszcie z sensem, a nie w taki sposób:
Nie słyszałeś??

Stacja XXXIX Pan Jezus idzie do wojska. Spiew: "Przyjedź mamo na przysięgę"

Najgorzej, jak ktoś się nic nie orientuje w temacie, a szczeka najgłośniej. Tylko po co?
Image
Awatar użytkownika
sztolfik
marynarz

Miejscowość: Przemyśl

Postprzez Methodius » 14-03-2010, 08:51

Przecież ten post miał wydźwięk humorystyczny :P . Żadnych nowych stacji nie dodawano.
Wolność prawdziwa, to wolność od błędu i niepewności... - sanctus Thomas Aquinas
Awatar użytkownika
Methodius
mat

Miejscowość: Ostrowiec Św.

Postprzez mariush » 14-03-2010, 19:30

Stacji jest nadal 14, więc nic dodano, ale jak dobrze czytam, to nie są to te same stację, więc słowo "nowe" jest jak najbardziej na miejscu, przykład:
Stacja pierwsza - Jezus kona w Ogrodzie Oliwnym
Awatar użytkownika
mariush
mat

Miejscowość: Gliwice

Postprzez MrBeen » 15-03-2010, 02:40

Powiem nawet, ze w polskiej tradycji (nie tylko zreszta w polskiej) uciera sie zwyczaj dodawania - niejako stacji XV - Zmartwychwstania.
...Jezeli chcesz mnie nasladowac, to wez swoj krzyz na kazdy dzien...
Awatar użytkownika
MrBeen
mat

Miejscowość: Hull

PoprzedniaNastępna

Wróć do Funkcje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość