Nagrody za służbę ministrancką

Formacja Liturgicznej Służby Ołtarza, czyli jak się rozwijamy dalej

Re: Nagrody za służbę ministrancką

Postprzez Leszek » 28-02-2010, 00:18

tomas napisał(a):Nowe Jeruzalem chyba nastało, bo ja też się zgadzam :lol: :mrgreen:

To kto włoży rękę do kryjówki żmii (żeby sprawdzić)? :)
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Skargi proszę przesyłać do /dev/null.
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Miejscowość: Wrocław/Racibórz

Postprzez tomuuu » 28-02-2010, 15:21

A ja myślę, że 2 ostatnie posty absolutnie nic tu nie wnoszą.

Do rzeczy - jeśli już.
Mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy (św. Jan Kasjan)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - http://niedowiarstwomoje.blogspot.com

Gorąco proszę o modlitwę o siłę do nauki przed egzaminem 25.09.2010...
Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Miejscowość: Trójmiasto

Postprzez Leszek » 28-02-2010, 16:48

No i koniec sielanki. :P
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez Matthias » 28-02-2010, 17:09

Ja mam mieszane uczucia co do nagród za służbę ministrancką. Ale u nas takowe są, np.: książki najczęściej o tematyce religijnej, wyjazdy na halę sportową, wycieczki, no i oczywiście kolęda- dla niektórych niestety jedyny cel służby (obym się mylił).
króluj nam Chryste!
Awatar użytkownika
Matthias
mat

Postprzez Sindarin » 28-02-2010, 18:43

Matthias napisał(a): no i oczywiście kolęda- dla niektórych niestety jedyny cel służby (obym się mylił)

Niestety jest wiele przypadków "zaliczania" kolejnych dyżurów, a nawet u mnie w parafii był taki przypadek:
U nas za służenia były kiedyś punkty. Za nieobecność na swojej grupie (niedziela) dostawało się -3 punkty, a za obecność +2. Za nieobowiązkowe służenie było +1 punkt. Ministrant nie przyszedł na 1 mszę w niedzielę- 6:45 ( miał dyżur ), i dostał -3 punkty. Oczywiście jego ambicja nie pozwoliła mu na otrzymanie ujemnych punktów, więc był na następnych wszystkich mszach ( do końca dnia ) żeby wyjść na +2. :)
A wracając do tematu, kiedyś dla "najlepszych" były jakieś nagrody ( głównie książki ).
Słowo, które daje Wszechmocny Pan
Przebija mury kłamstwa tak jak taran
Ty się nie dziwi o czym ja tak gadam
To dobra nowina, to nie jest żaden spam
Maleo Reggae Rockers
Awatar użytkownika
Sindarin
marynarz

Miejscowość: Krosno

Postprzez tomuuu » 01-03-2010, 07:51

Sindarin napisał(a): Ministrant nie przyszedł na 1 mszę w niedzielę- 6:45 ( miał dyżur ), i dostał -3 punkty. Oczywiście jego ambicja nie pozwoliła mu na otrzymanie ujemnych punktów, więc był na następnych wszystkich mszach ( do końca dnia ) żeby wyjść na +2

Oj, nie, tak być nie powinno.

Regulamin powinien wskazywać wyraźnie - punkty za max 2 nabożeństwa/msze tego samego dnia.

A nie - że ktoś sobie maratony odstawia. Nie o to w tym chodzi.
Mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy (św. Jan Kasjan)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - http://niedowiarstwomoje.blogspot.com

Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Postprzez Sindarin » 01-03-2010, 12:44

tomuuu napisał(a):A nie - że ktoś sobie maratony odstawia. Nie o to w tym chodzi.

Wiem, dlatego już zrezygnowaliśmy z tego.
Maleo Reggae Rockers
Awatar użytkownika
Sindarin
marynarz

Postprzez Methodius » 02-03-2010, 19:01

Nagradzać tylko sumiennych, dokładnych i "prawdziwych".
Albo.. ich też nie nagradzać. Ja dwa lata walczyłem aby książki nie były nagrodą a możliwością "pogłębienia" wiary.
Wolność prawdziwa, to wolność od błędu i niepewności... - sanctus Thomas Aquinas
Awatar użytkownika
Methodius
mat

Miejscowość: Ostrowiec Św.

Postprzez tomuuu » 03-03-2010, 09:57

Ale książka - w jakiejkolwiek formie - to akurat dobra forma nagrody, bo zachęca do czegoś innego niż bezmyślnego ślęczenia przed kompem czy tv.

Awatar użytkownika
tomuuu
starszy bosmanmat

Postprzez JanMaria » 05-03-2010, 13:32

Nagroda - to na co parafię stać, przecież nikt na początku roku nie mówi co bedzie nagrodą żeby miała być walka o konkrety przedniot, to wiadomo na koniec. U nas jednego roku bywały rowery, mp3 itp a następnego ksiązki, jak kto trafił, wszystko zależało od posatwy ogółu
tomuuu napisał(a):Ale książka(...)zachęca do czegoś innego niż bezmyślnego ślęczenia przed kompem czy tv.

UUU kolega nie "cytaty" sądzać po ilości postów na forum
Zajmij się sobą, to ile czytam - moja sprawa. Pisz na temat - dawno ostrzeżenia nie było :?: [tomuuu]
"Za nazwanie mnie ułomnym i słowo na "w" odnoszące się do Wirdiany" - klasyk tego forum
JanMaria
starszy marynarz

Miejscowość: zaa krzaka

Postprzez karykatura » 06-03-2010, 20:28

hmm.. no cóż u mnie w parafii, odkąd pamiętam zawsze były nagrody za gorliwą Służbę przy ołtarzu Pana, były to ksiązki, stroje sportowe, piłki, breloki, wszelakie nagrody.... a po co..? daje to nadal cąły czas jaką zdrową rywalizacje, każdy chce dostać nagrodę, bo kto by nie chciał, tym samym ministranci młodzi, jak i trochę strasi przychodzą na służbę i jakimś wynagrodzenie takim nie wielkim jest ta nagroda od czasu do czasu dla najlepszych... nie pamiętam, zeby byla miedzy nami jakaś zazdrość, że ten dostał to a ten to zawsze wszyscy cieszyli sie ze brat dostał to czy to ,a jesli się nie dostało to był powód do jeszcze gorliwszej służby przy OIłtarzu Pana.... hmm.. czas poświęcony dla Chrystusa nie jest nigdy stracony.. pozdro :D

Pisz po polsku!
Awatar użytkownika
karykatura
kandydat

Postprzez wojtkiewicz » 14-04-2010, 14:46

U mnie w parafii za obecność na mszy, liturgii Wielkiego Piątku :D lub zbiórce dostaje się jeden punkt, a za to, że nie było się chociaż 1 raz tygodniu (od pn do sb) oraz w niedzielę i święta 1 punkt ujemny. Dostajemy też nieraz dodatkowe punkty za np.bycie na mszy jedynym ministrantem lub wzięcie do domu i umycie jakiegoś naczynia liturgicznego. Potem wg. ilości punktów są stopnie
- ministrant przeciętny nie otrzymuje nagród
- ministrant dobry otrzymuje 1 bardzo skromną nagrodę np. batonik lub długopis
- ministrant bardzo dobry otrzrymuje 2 nagrody w tym jedną taką jak ministrant dobry plus jeszcze jakąś jedną większą np. zestaw długopisów, korekror, strugaczka itp.
- ministrant wzorowy i najlepszy otrzymuje takie same nagrody jak bdb plus jeszcze jakąś bardziej wartościową np. tablica korkowa, plecak, segregator itp.

Nagrody są 1 raz w miesiącu i są do wyboru.
Pamiętam kiedyś, jak ks. pozwolil mi wziąć podwójną nagrodę, bo chciał skończyć stare i kupić nowe
Awatar użytkownika
wojtkiewicz
marynarz

Miejscowość: Zagnańsk

Postprzez Sindarin » 14-04-2010, 18:35

wojtkiewicz napisał(a):wzięcie do domu i umycie jakiegoś naczynia liturgicznego.

Że co proszę?!
Maleo Reggae Rockers
Awatar użytkownika
Sindarin
marynarz

Postprzez Leszek » 14-04-2010, 22:45

Sindarin napisał(a):Że co proszę?!
Ktoś musi trybularz czyścić... :P
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez Maruderkis » 24-04-2010, 19:45

U mnie wygląda to tak, że co miesiąc jest jakaś czekolada i książka, a raz na rok najlepszy dostaje nagrodę ekstra. 2 lata temu to był rower, a w 2009 w grudniu ministrant dostał laptopa. Często mamy po świętach typu Triduum Paschalne jakieś nagrody "zbiorowe". Np. pizza dla każdego na zbiórce :)
Maruderkis
marynarz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Formacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość